Gooseberry is surely one of the most underrated summer berries. Perhaps it's the pretty long and strenuous process of cleaning the berries or the fairly strong skin and the fact that it has lots of seeds. Regardless of that, it's a real flavour-charmer that is above many other berries with its sharp acidity. And those who don't like the skin or seeds of gooseberries can use gooseberry paste that's been made by pushing the gooseberries through a sieve beforehand.
By doing that the big seeds and skins will not be a problem, but the lovely flavour will enhance the cake by elegantly stroking your taste buds. This cake has a crust made of spelt flour, but regular flour can also be used. A really interesting taste nuance can be given to the cake by adding deep fried meadowsweet (Filipendula ulmaria) flowers that add a bitter sweet touch to the otherwise sweet and sour cake. If you want a more traditional version, leave the meadowsweet out and sprinkle the cake with seasonal berries if you wish.
What's needed?
Serves 6-8
Crust:
3 dl spelt flour
100 g butter
1 egg
0,5 dl unrefined cane sugar
a pinch of salt
Gooseberry paste:
150 g ripe gooseberries, muddled or halved
1 dl sugar juice of one bigger lemon + grated zest
6 yolks
150 g butter
Deep fried meadowsweet flowers:
7-8 meadowsweet flowers, diveded into smaller pieces
1 tbsp corn starch 2 tbsp spelt flour
oil for deep fat
frying powdered sugar
How to prepare?
For making the gooseberry paste, put the gooseberries in a pot with 2-3 tbsp of water at medium heat. Rise to boil, simmer for about 6-7 minutes until the gooseberries are soft. Take off the heat and press the mass through a sieve. Pour the gooseberry mix into a pot, add sugar, lemon juice and zest, and yolks. Stir through and heat on very low heat or in a hot water bath until the mixture gets thicker. When you do it on the stove, be careful so that the yolks don't turn into an omelette. Add chopped butter in parts - stir previously added butter into the mix before you add the next pieces. Heat with the butter for a few more minutes, and take it off the heat. If you want, you can press it all through a sieve once more. Pour the mix into the pre-baked crust and put into the fridge for about 6 hours.
To make the deep fried meadowsweet, mix the corn starch and flour with ca 3 tbsp cold water. Mix until even. Heat oil in a pot. Test the temperature of the oil by throwing a piece of bread into the oil which should start sizzling. Dip the meadowsweet into the batter and immediately into the hot oil. Deep fat fry for a few minutes until the batter is golden. Lift onto kitchen paper and sprinkle generously with powdered sugar. Put them on the cake just before serving.
Explore Tuuli Mathiesen's other recipes in her wonderful blog "Ise tehtud, hästi tehtud".
Tikker on kindlasti üks teenimatult alahinnatud suvemarju. Võib-olla on siin põhjuseks tikrite üsna aega- ja vaevanõudev puhastamise protseduur või suhteliselt tugev marjakest ja seemnerikkus. Vaatamata sellele on tegemist tõelise maitsehurmuriga, mis oma erksa happega teeb paljudele teistele marjadele pika puuga ära. Ja kes tikrikesti ega -seemneid pelgab, võib kasutada tikrivõiet, mis eelnevalt läbi sõela aetud tikritest valmistatud.
Nii et häiri ei suured seemned ega marjakestad, kuid mõnus maitse vääristab kooki samas elegantselt ja maitsemeeli hellitades. See kook on speltajahust koogipõhjaga, samamoodi võib kasutada ka tavalist nisujahu. Eriti põneva maitsenüansi lisamiseks võib lisada koogile friteeritud angervaksaõisi, mis lisavad magushapule koogile kergelt mõrkjasmagusat nüanssi. Kui soovid aga traditsioonilisemat varianti, jäta lihtsalt angervaks lisamata ja puista soovi korral peale hooajalisi suvemarju.
Mida sa vajad?
Kogus: 6-8-le
Koogipõhi:
3 dl speltajahu
100 g võid
1 muna
0,5 dl DanSukkeri rafineerimata roosuhkrut
Näpuotsaga soola
Tikrivõie:
150 g küpseid tikreid, veidi puruks litsutuna või poolitatuna
1 dl DanSukkeri suhkrut
1 suurema sidruni mahl ja riivitud koor
6 munakollast
150 g võid
Friteeritud angervaksaõisikud:
7-8 väiksemaks jaotatud angervaksaõisikut
1 sl maisitärklist
2 sl speltajahu
Õli friteerimiseks
DanSukkeri tuhksuhkrut
Kuidas valmistada?
Tikrivõide valmistamiseks aseta tikrid koos 2-3 sl veega kastrulisse ja keskmisele kuumusele. Lase keema tõusta, keeda 6-7 minutit kuni tikrid on pehmed. Tõsta pliidilt ja suru mass läbi sõela. Kalla tikrisegu kastrulisse ja lisa sinna ka suhkur, sidrunimahl ja -koor ning munakollased. Sega läbi ning kuumuta siis hästi vaiksel kuumusel pliidil või kuumas vesivannis seni, kuni segu pakseneb. Pliidil kuumutades ole hästi ettevaatlik, et munakollane ei muutuks omletiks. Lisa tükeldatud või osade kaupa s.t. sega eelnevalt lisatud või võide sisse, enne kui järgmised tükid lisad. Kuumuta koos võiga veel mõned minutid, tõsta siis kastrul pliidilt ära. Soovi korral ja kreemise tulemuse saavutamiseks võid võide veelkord läbi sõela ajada. Kalla võie eelküpsetatud koogipõhjale ning aseta ca 6-s tunniks külmkappi.
Friteeritud angervaksa valmistamiseks sega tärklis ja jahu ca 3 sl külma veega. Sega ühtlaseks. Kuumuta kastrulis õli. Õli kuumust kontrolli õli sisse visatud saiatükiga, mis peab särisedes küpsema hakkama. Kasta angervaksaõied taina sisse ja siis kohe kuuma õli sisse. Friteeri mõned minutid, kuni tainas on kuldne. Tõsta majapidamispaberile nõrguma ja puista üle ohtra tuhksuhkruga. Tõsta vahetult enne serveerimist koogile.
Vaata Tuuli Mathiseni teisi retsepte tema värvikast blogist "Ise tehtud, hästi tehtud", mille leiad SIIT.
Nice Photography
ReplyDelete