Monday, June 13, 2016

Light spring breakfast


Asparagus and spring go together. Although asparagus can be found in shops all year, it becomes relevant still when spring arrives, when the body starts craving for greener and lighter food. Crunching away on green sprouts in a snowstorm... There is information going around that Estonian asparagus is already available and it should be sought for at Nõmme market.

When decent asparagus has been found and brought home, you can start with the most simple combination that just works. Asparagus with egg and ham is an ideal light spring breakfast that is faster to make than traditional porridge, but offers a taste experience for all who appreciate healthy and nutritious breakfasts. Asparagus can be prepared quick by boiling in lightly salted water, steaming, or on a pan, grill, or in the oven. Asparagus should be heat processed rather less than more. A slightly crunchy result is the best, and a mushy boiled asparagus is clearly a waste of good raw material.


What's needed? 

A handful of fresh asparagus, if necessary, peel the bottom woody part with a potato peeling knife 
Egg (boiled 5 minutes max) 
Prociutto ham
 Salt, pepper, olive oil 
Lemon juice


How to prepare?

 If necessary, peel the bottom woody part of the asparagus. It's not necessary with very fresh and young asparagus. Wrap each asparagus in Prociutto ham, sprinkle with olive oil, season with a little bit of salt, pepper, and place in the oven heated to 200 degrees or on a grill for a few minutes. Sprinkle a bit of lemon juice on the asparagus when its done. Serve with freshly boiled eggs and dip the asparagus in the runny yolk when eating.

Explore Tuuli Mathisen's other recipes in her wonderful blog "Ise tehtud, hästi tehtud".


Spargel ja kevad kuuluvad kokku. Kuigi sparglit on meil võimalik aastaringselt leida, muutub teema minu jaoks päevakohaseks ikkagi kevade saabudes, kui keha hakkab nõudma rohelisemat ja kergemat toitu. Mis sa nende tuisutuulte ajal ikka rohelist võrset krõmpsutad. Levib info, et juba liigub ka eestimaist sparglit ja otsida tuleks seda Nõmme turult. 

Kui korralik spargel kätte saadud ja ära toodud, võib esmalt kõige lihtsamast ja toimivamast kooslusest alustada. Spargel muna ja singiga on ideaalne kerge kevadine hommikusöök, mis valmib kiiremini kui traditsiooniline hommikupuder, kuid pakub maitseelamusi kõigile, kes tervislikust ja toitvast hommikusöögist lugu peavad. Sparglit võib valmistada nii kiirelt soolaga maitsestatud vees keetes, aurutades või siis pannil, grillil või ahjus kiirelt kuumust läbi lastes. Kuumtöödelda tuleks sparglit pigem vähem kui rohkem. Kergelt krõmpsuv tulemus on parim ja lödiks keedetud spargel oleks ilmselgelt väärtusliku tooraine raiskamine.


Mida sa vajad?

Peotäis värskeid spargleid, vajadusel puitunud alumine osa kartulikoorimisnoaga kooritud 
Muna (maksimum 5 minutit keedetud) 
Prociutto sinki 
Soola, pipart, oliiviõli 
Sidrunmahla 

Kuidas valmistada?

Koori vajadusel sparglivarte alumine puitunud osa. Väga värsketel ja noortel sparglitel ei ole seda vaja teha. Keera iga sparglivarre ümber Prociutto sink, piserda sparglivarsi oliiviõliga, maitsesta vähese soola ja pipraga ning aseta mõneks minutiks 200 kraadini kuumutatud ahju või grillile. Valmis sparglitele piserda veidi sidrunimahla. Serveeri värkselt keedetud munadega ning süües kasta sparglivarsi vedela munakollase sisse.


Vaata Tuuli Mathiseni teisi retsepte tema värvikast blogist "Ise tehtud, hästi tehtud", mille leiad SIIT.

SHARE:

No comments

Post a Comment

Blogger Template Created by pipdig