Saturday, May 23, 2015

Something Special to the pumpkin-sceptics




Pumpkin in a sweet cake is a combination definitely worth discovering. A spicy, slightly Christmas-like cake crowns a spring feast pefectly with its juiciness and fullness. And you can leave the pumpkin-sceptics in ignorance about what the cake is made of.  The different spices can be combined and swapped, this recipe only brings out one possible option. If you want more wintery and Christmasy flavour, then gingerbread seasoning gives a lovely result.

What's needed?  

Crust  
150g crumbled Digestive cookies  
50g butter  
0,5dl  Demerara sugar 
 1tsp ground ginger  

Filling  
3dl oven baked and puréed pumpkin  
2dl sugar  
300g cream cheese  
3 eggs  
2dl whipping cream  
1tsp cinnamon  
0,5tsp ground ginger (can be swapped with nutmeg)  
3tbsp starch   

Topping  
200g soured cream  
0,5dl sugar  
0,5tsp vanilla sugar

How to prepare?  

Crush the cookies, mix with melted butter, sugar, and ginger and press into detachable side cake tin that has been lined with baking paper. Cabaret for about 8 minutes at 180-200 degrees.  For the filling, whisk the cream cheese with sugar, add eggs one by one, pumpkin purée, cinnamon, cardamom, and starch. Whip the cream into a strong foam and stir gently into the pumpkin mix. Pour into the precooked crust and put into the oven to bake at 180 degrees. The cooking time should be at least 45 minutes. If the cake starts to get brown too fast, lower the temperature. A cake that is taken out of the oven too soon can stay too liquid on the inside. Mix together the ingredients for the tipping, add to the cake, and place in th oven for another five minutes or so. Let the cake cool down a bit before cutting it.

Explore Tuuli Mathiesen's other recipes in her wonderful blog "Ise tehtud, hästi tehtud".



Kõrvits on magusas koogis igati avastamist väärt kooslus. Vürtsikas ja veidi jõulumaitseline kook sobib oma mahlasuse ja täidlusega ideaalselt ühe kevadise söömaaja krooniks. Kõrvitsapõlguritele tuleb lihtsalt mainimata jätta, millest kook valmistatud.  

Erinevaid vürtse võid ka ise kombineerida-vahetada, siis retseptis on vaid üks võimalk kooslus välja toodud. Kui soovid juba veidi talvisemat-jõulusemat maitset, siis väga mõnusa tulemuse saab näiteks piparkoogimaitseainet kasutades.   

Põhi

150 g purustatud Digestive küpsiseid 
50 g võid 
0,5 dl demerara suhkrut
1 tl jahvatatud ingverit 

Täidis 

3 dl ahjus küpsetatud ja püreeritud kõrvitsat 
2 dl suhkrut  
300 g toorjuustu  
3 muna 
2 dl vahukoort 
1 tl kaneeli 
0,5 tl jahvatatud kardemoni (võib ka jahvatatud muskaadiga asendada) 
3 spl tärklist 

Kate 

200 g hapukoort 
0,5 dl suhkrut 
1 tl vanillisuhkrut 

Põhja jaoks purusta küpsised, sega sulavõiga, suhkruga ja ingveriga ning suru küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi põhjale. Küpseta umbes 8 minutit 180-200 kraadi juures. Täidise jaoks vahusta toorjuust suhkruga, lisa ükshaaval munad, kõrvitsapüree, kaneel ja kardemon ning tärklis. Vahusta vahukoor tugevaks vahuks ning sega ettevaatlikult kõrvitsasegu hulka. Kalla eelküpsetatud põhjale ja pane ahju 180 kraadi juurde küpsema. Küpsemisaeg peaks olema vähemalt 45 minutit. Kui kook hakkab liiga kiiresti pruunistuma, alanda kuumust. Liiga vara ahjus välja võetud kook võib olla seest liiga vedel.  Sega katteained, lisa küpsetatud koogile ning pane kook veel umbes viieks minutiks ahju.  Lase koogil enne lahtilõikamist veidi jahtuda.

Vaata Tuuli Mathiseni teisi retsepte tema värvikast blogist "Ise tehtud, hästi tehtud", mille leiad SIIT.
SHARE:

6 comments

  1. Tundub nämma!! Ja kõrvits on üldse põnev vili millega katsetada!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tasub igal juhul proovimist. Evelin Ilvese suvikõrvitsa kook oli pikalt meil kogu pere lemmik. Ma muutsin küll pisut retsepti, kuid seda söödi nagu leiba.

      Delete
  2. Kõrvits on väga tore aedvili, millest saab teha nii maitsvaid soolaseid roogi kui ka suurepäraseid kooke :)
    Kas tõesti mõni inimene ei söö kõrvitsat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Neid ikka jagub, kes kõrvitsat ei soovi, kuid kavalalt koogi sisse peidetuna vitsutavad ja kiidavad.

      Delete
  3. Mul tuli nüüd meelde, mida ma Eestist veel tahaksin - Digestive küpsiseid! Need on parimad, millest teha erinevatele kookidele põhju. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oi jaa... Kui neid koju ostan, siis perekond sööb tavaliselt pool pakki ära ja mina ahastan, kas koogi jaoks jätkub ning söön ühe ise salaja lisaks. Saad ehk pulmadeks kellelgi lasta neid endale tuua?

      Delete

Blogger Template Created by pipdig