When someone offers baked goods, I'm first on the spot. Fact. When I pass my home shop where they sell all sorts of bakery stuff, I have to really make an effort every time to not wolf down three pastries at once every day. Fact. And when I was choosing a traditional Saturday recipe from Tuuli Mathisen's blog, my mouth started watering at this one. Fact.
Tuuli writes as follows in her blog: "First we should start from the fact that I was lucky enough to be part of a nice project where the main hero was our national tuber - potato. Behind it was the potato growers' union Eesti Kartul (Estonian Potato) at the goal was to bring our beloved potato back to shine of glory and overthrow some of the myths and negative beliefs which are undeservedly told about potatoes. Making potato recipes, I was convinced over and over again how versatile our good old potato is and how many wonderful foods can be made using potatoes. This potato ham-cheese cake is a potential star for a festive table. A rich pound cake is a meal in itself, because potato, meat, cheese and grain meet in it. In other words, this one dish contains almost everything that's needed for a plentiful meal."
What's needed?
5dl flour
1 tsp baking powder salt, pepper
150 g butter
1,5 dl milk
3 eggs
150 g grated cheese
200 g ham
2-3 boiled potatoes, smashed with a fork
Oregano or some other herb of choice, chopped
How to prepare?
First beat the eggs. Add melted butter and milk. Mix the baking powder with flour. Add flour, cheese, potato, and ham. Season the batter with salt, pepper, and oregano or some other herbs. Pour the batter into a cake dish that's rubbed with butter and bake at 180-200 degrees for about 40-50 minutes until the cake is cooked through.
Explore Tuuli Mathiesen's other recipes in her wonderful blog "Ise tehtud, hästi tehtud".
Kui pakutakse küpsetisi, olen mina alati esimesena kohal. Fakt. Kui möödun oma kodupoest, kus müüakse muu hulgas maitsvaid pagaritooteid, pean end alati kõvasti ületama, et mitte iga päev kolm saiakest nahka pista. Fakt. Ja kui valisin Tuuli Mathiseni blogist laupäevaks traditsioonilist retsepti, siis hakkas mul suu vett jooksma just selle keeksi peale. Fakt.
Tuuli kirjutab oma blogis nii: "Esmalt tuleks alustada sellest, et mul õnnestus osaleda vahvas projektis, milles peategelaseks meie rahvusmugul kartul. Selle algatuse taga on kartulikasvatajate ühing Eesti Kartul ja projekti eesmärgiks on meie armas rahvusmugul jälle au sisse tõsta ning kummutada mõned müüdid ja negatiivsed uskumused, mida kartulile teenimatult omistatakse. Tehes kartuliretsepte, veendusin korduvalt, kuivõrd laiaulatusliku kasutusalaga on meie vana hea kartul ja kuivõrd palju vahvaid toite on võimalik kartulit kasutades valmistada. See kartuliga singi-juustukeeksi puhul on tegemist pidulaua potentsiaalse staariga. Tummine keeks on kui omaette söögikord, sest siin saavad kokku nii kartul, liha, juust kui ka teravili. Teisisõnu on ühes toidus koos praktiliselt kõik, mida ühe rikkaliku söögikorra jaoks tarvis."
Mida sa vajad?
5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
soola, pipart
150 gr võid
1,5 dl piima
3 muna
150 gr riivitud juustu
200 gr sinki
2-3 keedetud kartulit, kahvliseljaga puruks surutuna
Punet või muud meelepärast ürti, hakituna
Kuidas valmistada?
Esmalt klopi lahti munad. Lisa sulatatud või ja piim. Sega küpsetuspulber jahuga. Lisa nii jahu, juust, kartulid ja sink. Maitsesta tainas soola ja pipra ning punega või muu meelepärase ürdiga. Kalla tainas võiga määritud keeksivormi ja küpseta 180-200 kraadi juures 40-50 minutit, kuni keeks on läbiküpsenud. Head isu!
Vaata Tuuli Mathiseni teisi retsepte tema värvikast blogist "Ise tehtud, hästi tehtud", mille leiad SIIT.
See roog läheks meie meesperele hästi peale ja, kui aus olla, siis mulle ka (juust, sink, kartul - parim kombinatsioon!).
ReplyDeleteRõõm kuulda! Ma olen ise väga singi-juustu lemb ja no kartul... See on samuti lemmiktoit pea igas vormis.
DeleteVõtan selle uuel nädalal plaani. Keeksid on meie pere lemmikud.
ReplyDeleteOotan kindlasti ka tagasisidet :)
DeleteRetsept on järgi proovitud ja soovitan teha kohe kaks täit, sest ühest meie pere kõhtu täis ei saanud. Kokkuvõttes ütleksin, et küpsetajale jäid näpud :)
ReplyDelete