Saturday, March 14, 2015

Sweet Potato Brownies

Stellarium introduces a wonderful food blogger today who doesn't really need an introduction, but I'll do it my own way. The Saturday Recipe is shared by Tuuli Mathiesen whose blog "Self made, well made" ("Ise tehtud, hästi tehtud in Estonian) I visit the most for finding new flavours. When I was the cover girl for the magazine Oma Maitse (Own Taste) I shared a recipe I found from Tuuli's blog. Today I'm sharing Tuuli's sweet potato brownie recipe for those who want to have a guilt-free sweet treat. It appears that sweet potato is a nice vegetable as well as cake material. 

Tuuli writes in her blog: "This brownie is a sweet that categorises as sin-free, but tastes delicious for every sweet-tooth. As typical for a brownie, the result is slightly sticky. Sweet potato gives the brownie a juicy, full flavour, and in addition to that, sweet potato is also a healthy addition. Instead of the usual white (wheat) flour, almond meal is used in these brownies, and it can be replaced by rice, buckwheat, coconut or any other gluten free flour."  




What do you need?  

1 large sweet potato (ca 600 g), peeled and chopped 

3 eggs 
75g butter 
5 tbsp honey (who prefers a sweeter cake, can add more sweetness or add e.g. chopped dates or raisins) 
3 tbsp natural cocoa powder 
2 tsp cinnamon 
1 tsp vanilla sugar 
0,5 tsp baking powder pinch of salt

How to prepare?  


First, cook the sweet potato. Heat the oven to 200 degrees. Peel and chop the sweet potato, and place in an oven dish that's covered in a bit of water. Cook until soft. Purée the sweet potato in a food processor or blender. Whisk the eggs and pour the sweet potato purée into the eggs. Add melted butter, honey, vanilla sugar, and stir everything properly. Mix together all the dry ingredients, and pour both together. Mix everything into an even mass and pour it onto an oven dish smeared with butter or covered with baking paper. The oven dish could be approximately 20x25cm or ca 26cm diameter round dish. Cook at 170 degrees for about 35-45 minutes, until a match stuck into the middle of the brownie stays clean.  


Explore Tuuli Mathiesen's other recipes in her wonderful blog "Ise tehtud, hästi tehtud".




Stellarium tutvustab täna imelist toidublogijat, kes õigupoolest ei vajagi tutvustust, kuid ma teen seda omal kombel. Laupäevast retsepti jagab Tuuli Mathiesen, kelle blogis "Ise tehtud, hästi tehtud", käin kõige sagedamini uusi maitseid otsimas. Kui olin ajakirja Oma Maitse kaanetüdruk, jagasin ka seal üht Tuuli blogist leitud retsepti (see ilmus siin). Täna jagan Tuuli bataadibrownie retsepti neile, kes soovivad süümekateta maiustada. Ilmneb, et bataat on igati mõnus nii köögi- kui koogiviljana.

 Tuuli kirjutab oma blogis järgmiselt: "See brownie on maius, mis liigitub patuvabade hulka, kuid maitseb hõrgult igale maiasmokale. Brownile omaselt jääb tulemus veidi nätske. Bataat annab browniele mahlase ja küllusliku maitse, lisaks sellele on bataat ka tervisesõbralik lisand. Tavapärase valge jahu asemel on nende brownie´de puhul kasutatud mandlijahu, mille võib asendada ka riisi-, tatra-, kookos- või muu meelepärase ja gluteenivaba jahuga.".

Mida sa vajad?

1 suurem bataat (ca 600 g), koorituna ja tükeldatuna
3 muna
75 g võid
5 sl mett (kes soovib magusamat kooki, võib magusat rohkem lisada või siis näiteks hakitud datleid, rosinaid vm lisada)
3 sl mandlijahu (võid asendada ka kookos- või riisijahuga)
3 sl naturaalset kakaopulbrit
2 tl kaneeli
1 tl vanillisuhkrut
½ tl küpsetuspulbrit
Näpuotsaga soola

Kuidas valmistada?

Esmalt küpseta bataat. Selleks kuumuta ahi 200 kraadini. Koori ja tükelda bataat ning aseta vähese veega kaetud ahjuvormi. Küpseta, kuni bataat on pehme. Püreesta bataat purustajas või blenderiga. Klopi munad lahti ja kalla munadele juurde bataadimass. Lisa sulatatud või, mesi, vanillisuhkur ning sega kõik korralikult läbi. Sega omavahel kõik kuivained ning ühenda mõlemad massid. Sega kõik ühtlaseks ning kalla võiga määritud või küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi. Ahjuvormiks sobib umbes 20x25 cm kandiline vorm või ca 26 cm läbimõõduga ümmargune vorm. Küpseta 170 kraadi juures umbes 35-45 minutit, kuni brownie keskosasse torgatud tikk jääb puhtaks.

Vaata Tuuli Mathieseni teisi retsepte tema imelisest blogist "Ise tehtud, hästi tehtud".
SHARE:

No comments

Post a Comment

Blogger Template Created by pipdig